Missiezusters van de Heilige Geest

De congregatie van de Missiezusters van de Heilige Geest werd in 1921 gesticht door Eugénie Caps in het Franse Lotharingen.

Het doel van de congregatie is bij te dragen aan de ontwikkeling van de gehele mens in de meest behoeftige landen in het Zuiden. Dit probeert zij te bereiken door onderwijs, medische hulp, catechese en door zich in te zetten voor- en het stimuleren van vrouwengroepen in de sloppenwijken van de grote steden en in de noodlijdende gebieden op het platte land. Hierbij is er speciale aandacht voor schoon drinkwater en aanleg van groentetuinen.

In de gezondheidszorg zijn de leden werkzaam in poliklinieken, waar zieken uit de omgeving verzorgd worden en waar veel aandacht wordt besteed aan inentingsprogramma’s en gezondheidsvoorlichting in de brede zin van het woord.

Momenteel telt de congregatie ongeveer 400 leden uit 16 verschillende landen. Zij zijn werkzaam in 17 landen, vooral in Afrika, maar ook in Brazilië, op de Caribische eilanden zoals Haïti en op de Filippijnen.

De Nederlandse afdeling van deze internationale congregatie bestaat momenteel nog uit 13 leden, van wie het merendeel verblijft in “Huize Rivo Torto” in Wijchen. Twee ervan verblijven er in Frankrijk.

Eugénie Caps, stichteres van de congregatie

Eugénie Caps is op 3 juni 1892 geboren in Loudrefing, een dorp in het Franse Lotharingen, dicht bij de Duitse grens. Haar ouders zijn christen en zij is de oudste van hun drie kinderen. Op 18-jarige leeftijd, bij de dood van haar vader, moet Eugénie zorgen voor het onderhoud van het gezin. Zij werkt in een bank maar denkt er over om religieuze te worden. Haar verlangen om zich ten dienste te stellen van de allerarmsten wordt steeds sterker…

In 1914 breekt de oorlog uit en Eugénie meldt zich aan bij het Rode Kruis als verpleegster. Zij zou graag naar Afrika gaan en gaat op zoek naar een missiecongregatie. Op 23-jarige leeftijd ontvangt Eugénie tijdens het gebed een ingeving: een congregatie van missiezusters stichten!

De stichting van deze congregatie wordt werkelijkheid in 1921 en zij zal uitsluitend missionair zijn. Als gevolg van gebeurtenissen in haar leven zal Eugénie Caps niet naar Afrika kunnen vertrekken. Zij overlijdt in 1931 in Zwitserland, slechts 38 jaar oud. Op dat ogenblik telt de congregatie van de Zusters van de Heilige Geest reeds 122 leden, verspreid over Frankrijk, Zwitserland, Martinique, Kameroen, Madagaskar en de Centraal Afrikaanse Republiek.